beats by dre cheap

....DA SEIRI I ČEKA.

 

Mula Mustafa iskrenu tas na dlan, izbroji tri groša i deset akči i kaza koliko je našao, pa vraćajući tas na njegovo mjesto glasno se zahvali:

- Allah ti lijepi džennet dao, moj dobri Husrevbeže! Kako ti meni, tako milostivi Allah tebi iz svoje neiscrpne hazne, Amin!

Hitro navuče džubu i skonta da pokupuje što mu treba kad se bude vraćao s dočeka, jer čaršija je ionako bila već napola zatvorena. Usput svrati do Avdage berbera, ali ga ne zateče u berbernici. I on je bio otišao na doček. Mula Mustafa se uputi kroz džamijski harem i po običaju se zaustavi kraj Gazijina turbeta gdje prouči i pokloni Fatihu, a zatim krenu kroz Sarače i ubrza prema Šeherćehajinoj ćupriji, kuda je vezir trebao proći.

Na ćupriji i okolo nje već se bila okupila silna svjetina, pa su zaptije s mukom održavale prolaz. Dan je bio vedar i tih, bez ijednog oblačka ili vjetra. Boje i zvukovi su bili rijetko topli i jasni. Alifakovac, čist i bijel nakon noćašnje kiše, činilo se kao da lebdi pod nježnim plavetnilom neba.

Preko ćuprije i uz strmi alifakovački put, s obje strane pritisnut radoznalom svjetinom, s vremena na vrijeme su promicali sarajevski uglednici, koji su išli u susret veziru. Rano jutros do na Kozju ćupriju već su bili izašli visoki turski činovnici da tu, po starom adetu, dočekaju i pozdrave vezira.

Mula Mustafa se nekako probi do ćuprije pa se nasloni na kameni korkaluk i tu ostade da seiri i čeka.

R. Kadić: "Posljednji Bašeskijin zapis"

Šeher Hanuma
http://seherhanuma.blogger.ba
09/08/2012 09:55