beats by dre cheap

PUTOPISI

 
Na koliko vrsta se književnost dijeli? Da ne pametujem i neda mi se nabrajat, ovdje sve piše https://hr.wikipedia.org/wiki/Knji%C5%BEevnost
 
Putopis je prozna književna vrsta u kojoj su putovanje i izgled proputovanih predjela ili zemalja povod za umjetničko oblikovanje zapažanja, dojmova i razmišljanja o svemu što je putopisca zaokupilo na putovanju. Putopis može biti napisan književnoumjetničkim, znanstvenopopularnim ili novinarskim (publicističkim) stilom. Obično se dijele na poučne i zabavne putopise.
 
Mnogo pisaca se može svrstati u putopisce, nama poznatiji, sa naših prostora, su možda Joža Horvat,, Zuko Džumhur, Evlija Ćelebija, fra Ivan Frane Jukić,..
 
U Dubrovniku, prije dva mjeseca, za vrijeme jedne večere, raspričah se nepristojno o blogu, o postovima koje pišem, o njihovom sadržaju, o svojevrsnoj posvećenosti mog bloga putovanjima. Jedan od kolega, u postu REFLEKSIJE spomenut kao Onjegin, sugerirao mi je knjigu, putopis, za koju je bio siguran da će mi se svidjeti.
 
Po povratku iz Dubrovnika, potražih je na netu, kupih rabljeni primjerak radujući se trenutku kad ću je imat u ruci. Vrijeme je prolazilo, a knjiga nije dolazila. Naravno, onog trena kad sam otišla za Split, Seniorka javlja knjiga ti je stigla.
 
I evo da je predstavim. Rebecca West, britanska književnica i novinarka, autor je knjige Black Lamb and Grey Falcon, napisane nakon njenog šestotjednog boravka na našim prostorima 1937, štampana 1941. Na više od 1150 stranica opisuje krajeve kroz koje je prolazila .
 
Istovremeno, interesantno je i to da se knjiga nalazi na nekoliko svjetskih top listi najboljih putopisa svih vremena. Ovdje izdvojih samo neke.
 
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_travel_books#20th_century
 
http://www.worldhum.com/features/lists/the-100-most-celebrated-travel-books-list-20100427/    dvadeseto mjesto
 
http://www.cntraveler.com/stories/2007-08-08/the-86-greatest-travel-books-of-all-time   trinaesto mjesto
 
http://flavorwire.com/415807/35-great-travel-books-that-will-take-you-around-the-world-without-a-plane-ticket/2 drugo mjesto
 
http://www.abebooks.com/books/features/50-essential-travel-books.shtml   16 mjesto
 
Još jedan vrlo zanimljiv osvrt na knjigu Rebecce West: http://www.theguardian.com/books/2006/aug/05/featuresreviews.guardianreview2 
 
Zanimljiva je i opservacija Ajke Tiro Srebreniković u članku Časopisa za kulturu i društvena pitanja "BEHAR"
 
Književni oblici u čijoj se strukturi skrivaju nefiktivni žanrovi (kronika, putopis, pismo, dnevnik itd.) nude čitatelju mogućnost “autentične“ i “istinite“ spoznaje vremena, događaja i osoba, prisutnih u tom tekstu. Metonimijski način pisanja omogućava da se ne naruši privid pseudopovijesne zbilje, u koju se u prvi plan stavlja označeno koje ih s drugim označenim u tekstu, ipak, čini estetički funkcionalnim. Bez obzira na tumačenja koja ove žanrove stavljaju pod plašt “istinitosti“, čitatelju se neumitno nameće pitanje i autorove osobnosti, a njegova, tobože, neutralna pozicija skrivena je u načinu interpretiranja i predočavanja stvarnosti. Individualni doživljaj nekog prostora ne može imati apsolutnu oznaku istinitosti jer vlastite emocije, koje u trenutku pisanja/zapisivanja izbiju na površinu, nikad ne mogu biti objektivne činjenice jer se za njih duboko vežemo, postavljajući ih na samo pročelje našeg unutarnjeg svijeta. Pa tako i u nefiktivnim žanrovima kronike, putopisa, pisma, dnevnika itd.
 
Znači, idućih nekoliko ne znam čega, ali duže vrijeme, čitam Rebeccu West.
 
I, upravo mi pade na um, možda prođem njenim putevima, ako kojem slučajem ne znajući već i nisam? Zgodna ideja..... hm... moglo bi se o tome i promislit, prije nego odlučim...
 

Šeher Hanuma
http://seherhanuma.blogger.ba
16/08/2015 13:05